• ruudlubbers.jpg

  • tonvankeeken

  • rogier

  • loekwinter

  • adjiedj

  • lucassimons

  • janrotmans

  • ericvandeloo

Transparant zijn loont, of niet?

Door Dirma Nagelhout. De trein van Amsterdam naar Utrecht CS kwam tot stilstand, slechts luttele reisminuten voor het station. Dit had ik wel vaker meegemaakt, gewoon een kwestie van even geduld hebben, dacht ik. Maar dit stilstaan begon toch wel lang te duren. De conducteur hield de passagiers regelmatig op de hoogte wat er aan de hand was en waarom we moesten wachten. Het werd duidelijk dat het hier om een grote storing ging die wel even wat tijd zou kosten. Ondertussen begonnen veel passagiers te bellen naar familie, vrienden en zakelijke afspraken om de vertraging door te geven. Na enige tijd meldde de conducteur dat de situatie erger was dan gedacht. Heel Utrecht CS was getroffen door een storing. En dat er niet veel anders op zat dan terug te keren naar Amsterdam. Diepe zuchten en gemopper klonken door de coupé. De conducteur was eerlijk en transparant naar de reizigers geweest. Kwestie van overmacht. Het was ook een flinke tegenvaller dat we terug moesten naar de plaats van vertrek. Hoe dan ook, de conducteur was wel duidelijk geweest over de stand van zaken, en dat kan ik eigenlijk alleen maar waarderen. Ondanks dat ook mijn plannen voor die dag een flinke deuk opliepen.

Waar kom je dit soort transparantie tegenwoordig nog tegen? Hoe vaak gebeurt het dat halve waarheden worden verteld, of dat je onduidelijke voorlichting krijgt van allerlei bedrijven en instanties. Een half jaar geleden kocht ik een nieuwe keuken bij een vooraanstaand keukenbedrijf. Alles zou goed komen, zei de verkoper en ik hoefde me nergens zorgen over te maken. Maar toen bleek dat de monteur over foute tekeningen van de keuken beschikte, gaf die verkoper niet thuis! Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Die onduidelijkheid is om gek van te worden. Alsof je niets anders te doen hebt dan flink te keer te gaan tegen die lui.

Of als je het waterleidingsbedrijf belt. Eerst moet je door een lang menu heen, en als je dan eindelijk een echt mens aan de lijn hebt, kan je eindelijk je boodschap kwijt. Dan word je doorverbonden en vervolgens wordt de verbinding verbroken. Om woest van te worden. Het alternatief was een mail sturen. Binnen vijf (!) werkdagen zou ik bericht krijgen. Vijf dagen dus. Zeker transparant, maar in dit geval vraag ik me toch af of dit niet een ietsje klantgerichter kan.

Of bij bedrijven. Regelmatig merk ik bij bedrijven dat bezuinigd is op de receptioniste. Je kunt je dan aanmelden bij een computerterminal in de hal. En via het computersysteem krijgt je gastheer of gastvrouw een seintje dat je bent aangekomen. Op zich transparant en duidelijk, maar niet echt gastvrij. Het eerste visitekaartje, en daarmee de eerste indruk van het bedrijf ontbreekt hier dan toch als je het mij vraagt.
Transparantie zorgt vaak voor duidelijkheid, maar of het daarmee beter is of plezieriger is nog maar de vraag. Dat is afhankelijk van de situatie. Wat ronduit funest is, is het ontbreken van transparantie in welke vorm dan ook. Daar komen alleen maar misverstanden, frustratie en boosheid van. Bij deze een oproep aan de NS en alle andere partijen, graag doorgaan met transparant zijn! Ook al heb ik daar toch een soort van haat-liefdeverhouding mee.
 

ct
gg