• janrotmans

  • rogier

  • adjiedj

  • loekwinter

  • ericvandeloo

  • ruudlubbers.jpg

  • tonvankeeken

  • lucassimons

Het kan wel

Het kan wel, gastblog door Stephan Zeijlemaker, mede-oprichter/-eigenaar van Yumeko. Dat is het uitgangspunt geweest om met Yumeko te beginnen. Na een carrière van 20 jaar in de reclame heb ik het roer omgegooid.

Ik ben betrokken geweest bij veel mooie campagnes voor bekende merken als Volkswagen, Centraal Beheer, Nespresso en vele andere. Met veel plezier. Maar er begon iets te knagen. Ik was een jaar of 35 en directeur van het reclamebureau Publicis in Amsterdam, onderdeel van een internationaal beursgenoteerd communicatieconcern. Ik was succesvol, verdiende heel veel geld, zag veel van de wereld, ging veel en duur uit eten, maar werd er niet echt gelukkig van. De keerzijde was namelijk heel erg hard werken, politiek en stress en ongezond leven. En de langzaam naar voren komende vraag: wat draag ik bij aan een betere wereld?

Ik begon in 2004 met twee creatieven een eigen reclamebureau en probeerde mijn langzaam groeiende bewustzijn om te zetten in advies aan klanten en in discussies met mijn collega’s. Dat was geen succes. De klanten waren alleen geïnteresseerd in méér verkopen. En mijn collega’s in prijswinnende campagnes maken. Dat was wat ik jaren had gedaan. Maar wat me geen bevrediging meer bracht.

Ik was langzaam overtuigd geraakt dat vooral bedrijven een positieve bijdrage aan de wereld kunnen en moeten leveren. Dat wilde ik. Ik las er boeken over en volgde cursussen. Ik had een andere visie op de wereld ontwikkeld en begreep dat mijn reclamebureau niet de plek was om mijn nieuwe ideeën tot uitvoer te brengen, en ik stapte er uit.

Na wat omzwervingen als interim-manager ontstond het idee een nieuw soort reclamebureau te beginnen. Samen met een iemand uit de onlinewereld, waarmee ik veel had samengewerkt, begon ik na te denken over een groen reclamebureau. Al snel kwamen we tot de conclusie dat groen in het hart van een bedrijf moet zitten en niet aan de buitenkant. Reclame is de buitenkant. De volgende gedachte was een bedrijf op te zetten dat in alle opzichten klopte. Waar iedereen die erbij betrokken was iets positiefs eruit zou kunnen halen: werknemers, klanten, producenten en het milieu. De hele wereld dus. We wilden laten zien dat het wel kan.

We hebben veel ideeën bedacht en weer verworpen. Bestaat al, te groot, te duur, past niet bij onze ervaring et cetera. En toen kwamen we op het idee van groen slapen.

Dat bestond niet, er waren nauwelijks merken, veel sociale- en milieuproblemen, en onlinesales en -marketing stonden in de kinderschoenen. Werk aan de winkel. Een uitdaging. Die zijn we aangegaan. Met ons eigen bedrijf Yumeko. We hebben het hele bedrijf zo opgezet dat iedereen winst heeft (de slogan van Social Enterprise NL): producenten en hun werknemers, het milieu, onze werknemers en onze klanten. En dat kan. Succesvol.

We hebben nu na ruim 4 jaar hard werken een mooi bedrijf en merk neergezet. We produceren in 7 landen mooie producten voor bed en bad. Dekbedden, beddengoed, matrassen, handdoeken, badjassen en nog veel meer. Allemaal biologisch en/of Fairtrade gecertificeerd. Net als Yumeko zelf. Onze uitgangspunten zijn: mooi, groen en betaalbaar. De mooiste materialen, zo duurzaam als maar kan (gecertificeerd) en tegen een eerlijke prijs. We zijn een social enterprise weten we nu.

Jaarlijks maken we een impactreport om iedereen die interesse heeft op de hoogte te brengen van wat we bijdragen: 90 katoenboeren en hun gezinnen zijn jaarlijks veilig en goedbetaald aan het werk, ruim 600 medewerkers bij onze Indiase producenten werken onder goede omstandigheden aan onze producten. Er worden geen ganzen levend geplukt. We brengen werk onder bij sociale werkplaatsen. We voorkomen dat vele duizenden kilo’s gif in het milieu terechtkomen. Onze omzet groeit stevig ieder jaar. En we hebben nog veel plannen: voor nieuwe producten, nieuwe markten te betreden, eigen winkels et cetera. Verder wilden we de branche laten zien dat het anders kan en dat lukt. We hebben bijvoorbeeld 2 producenten in Nederland zo ver gekregen om biologisch gecertificeerd te worden.

Het kan dus wel. Een bedrijf hebben dat rekening houdt met ieders belang en er geld mee verdienen. Dat was het idee.

Stephan Zeijlemaker
Mede-oprichter/-eigenaar van Yumeko
www.yumeko.nl

 

ct
gg