• ericvandeloo

  • janrotmans

  • adjiedj

  • lucassimons

  • rogier

  • ruudlubbers.jpg

  • tonvankeeken

  • loekwinter

De Woestijn – reis van de innerlijke jihad

Blog door Willemijn Kemp. Met een groep vrienden heb ik het millennium in de woestijn van Egypte doorgebracht. Met rugzakken gevuld met voedsel voor tien dagen. In de verte woonde een groep nomaden aan de Rode Zee. Landinwaarts niets dan bergen van kiezels, keien en overal zand… Wat een oorverdovende stilte… Wat een fantastische sterrenhemel… Wat een confrontatie met jezelf… We waren niet de eersten die de woestijn opzochten. En ook niet de laatsten.

Tegenwoordig trekken mensen ook de woestijn in. Niet om tot bezinning te komen. Maar om gehoor te geven aan een lokroep van geweld. Hoe kan het toch dat er mannen en vrouwen zijn die hun vrijheid opgeven om in haat te leven en te sterven? De eenzaamheid van de woestijn is vervangen door de eenzaamheid van haat. Loutering heeft plaatsgemaakt voor blinde woede.

Beelden van mannen te paard met baarden, lang haar (volgens de Sharia moeten mannen hun haren boven de oren dragen) hebben een hypnotiserende werking op velen. Deze mannen behoren ergens toe. Ze hebben een doel in hun leven, lijkt het. Dat trekt zoekende en gedesillusioneerde mensen aan.

Jeugdwerker M’rabet uit Molenbeek heeft gelijk wanneer hij zegt dat we moeten zoeken naar een manier om jongeren (weer) te bezielen (‘We maken jongeren tot dynamiet’ NRC Handelsblad 17 januari 2015). Want in dit gat van leegte springen fundamentalistische, kwaadwillende imams en hun rekruteerders. Een gat in de ziel, gevuld met woede, onmacht, frustratie, desillusie, pijn… is een voedingsbodem voor wie kwaad wil. Deze dynamiek is niet nieuw.

Hoe komen we uit deze neerwaartse spiraal? Niet door ogenschijnlijke haatimams te verbieden naar Nederland te komen, maar zorg dat ze deel uitmaken van ons systeem. Niet door jongeren bij de grens naar Syrië pas tegen te houden, maar door ze te bereiken via scholen, moskee en social media. Niet door journalistiek als kanaal te gebruiken verdeeldheid en angst te stimuleren, maar juist door kennisoverdracht en het aanbrengen van nuances. Niet door politiek als machtsmiddel te gebruiken (minderheids)groepen in de samenleving te benadelen, maar door met verstand van zaken keuzes te maken op basis van mensenrechten en onze grondwet.

In ‘Oorlog voer je niet voor de islam alleen’ (NRC Handelsblad 21 februari) spreekt hoogleraar Zürcher over het salafisme als bron voor modern jihadisme. Mijn Marokkaanse oud-collega Rachid is geen salafist, maar geeft wel ruimte aan jihad. Dat doet hij op eigen wijze.

De moeilijkste weg, de innerlijke jihad van strijd tegen het eigen ego en verleidingen, is de enige weg die moslims kunnen gaan wanneer ze het belangrijke gebod, je naaste liefhebben, ook willen naleven. Dit pad gaat over zelf leiderschap en bevat een wijze les voor ons allemaal.

De innerlijke jihad gaat over de werkelijke strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ in ons allemaal. Door zelfonderzoek kom je tot je eigen diepste overtuigingen. In mijn boek De Zandloper, Leiderschap in Tijden van Transitie benadruk ik het belang dat leiders hun innerlijke overtuigingen onderzoeken voordat ze keuzes maken. Een leider wordt dan pro-actiever en succesvoller. Gabriëls spreekt in zijn boek ‘De Talentmanager’ over ieders dubbelleven. Hij zegt dat we allemaal een creatieve, scheppende kant en een reactieve, tegenwerkende kant hebben. Een relatief kleine groep mannen in djellaba of vechttuniek hebben een Islamitische Staat gecreëerd en de rest van de wereld reageert er maar op.

De film Kingdom of Heaven geeft een oplossingsrichting voor onze huidige situatie. Sallahadin (de Syrische acteur Ghassan Massoud) en Balian de Ibelin (de Amerikaanse Orlando Bloom) worden een oorlog ingetrokken door kwaadwillende onruststokers. Door de combinatie van het naleven van hun innerlijke hoogste morele waarden met een daarbij passende strategie lukt het hen de oorlog tot een zo rechtvaardig mogelijk einde te brengen. Om vervolgens onkruid te gaan wieden in eigen tuin.

Willemijn Kemp MMC, auteur van De Zandloper, Leiderschap in tijden van transitie en organisatieadviseur bij CT Groep. Ze heeft tevens een bachelor Religie & Levensbeschouwing.

Beeld: Copyright Dany Marique

ct
gg